back

 

 

 
 
De Kinkerstraat
Interactiviteit
Details
 
 
(teksten van Peter Verhelst)

DE KINKERSTRAAT

In- en uitademend
Bewegend, Kronkelend, Krioelend
Ritmisch
De stad als een levend orgaan.
Bloedend en Kloppend.
De stad als een huid.
Een strakke omtrek die de oppervlakte omsluit.

 
Uitgangspunt voor dit projectvoorstel is een interactieve wereld met filmische elementen (zodat de wereld ook de mogelijkheid biedt om er een narratieve dansfilm of dansvideo van te maken). Thema is de stad als een levend organisme dat voortdurend in beweging is.

De bedoeling is om een interactieve film voor het internet te maken. Deze interactieve film opent met een plattegrond: de plattegrond van een wijk (in dit geval de Kinkerbuurt maar de locatie kan op een later moment gekozen worden). De plattegrond is niet 2d maar 3d waarbij de gebruiker kan rondkijken in de wijk en zijn eigen route kan bepalen: zie filmpje.

Technisch zit dat als volgt in elkaar: Zo'n plattegrond is te maken met behulp van 360 graden panorama foto's. Verschillende foto's zijn in een cirkel van 360graden aan elkaar geplakt. Met behulp van de muis kun je de omgeving bekijken: zo kan de gebruiker een virtuele wandeling maken door de wijk. In de foto zijn hotspots aangebracht, door er op te klikken kan de gebruiker een specifieke plek bekijken (hier is dan een bewegingsfilmpje te zien). Een heel mooi voorbeeld is Kasteel de Haar: zie http://www.virtueel-nederland.nl/


 
"Het is onmogelijk te zeggen wanneer het begon.
Op een dag doken ze op.
Niemand wist wie of wat ze waren en waar ze vandaan kwamen...

Ze waren behendig als ratten.
Ze lieten me zien dat een straat niet de enige manier is om een stad te doorkruisen".
Op verschillende plekken/locaties in de wijk, zijn er bewegingsanimaties en korte danssequenties te zien. Er is een busje wat rondrijdt in de wijk en waar de performers in zitten: zij hebben op diverse plekken korte bewegingacties (street invasions). Zij overvallen als het ware de straat en de wijk met hun acties. Voorbeelden:
Een bewegingssolo
van een man in een klein kamertje
.
 

De performers die (als een groep overvallers) uit het busje tevoorschijn komen en op diverse plekken in de wijk kleine acties hebben, zij vormen tableaux vivants met elkaar. Zij verschijnen en verdwijnen. Zij duiken plotseling op in het straatbeeld en lossen er even zo gemakkelijk weer in op.

"Er zijn zoveel manieren om te verdwijnen".

Een vrouw op een dak: zij overziet de stad en de bewegingen die de stad maakt. Zij reageert daarop.(met ingetogen bewegingen)

"Inademen, Uitademen.
Ik zat op het dak in en uit te ademen om me te
vergewissen van de aanwezigheid van mijn eigen lichaam".

.

Interactiviteit:

1. Allereerst wordt de plattegrond 3d weergegeven. De gebruiker kan rondkijken in de 3d wereld (zoals bijv. in een hotel) en beslissen waar hij naartoe gaat. De gebruiker kan dus zijn eigen route bepalen.
2. Er staan billboards langs de weg waar de internetgebruiker tekst of een foto kan plaatsen. Dit kan bijv. gebeuren door een tekst te sms-sen. Hier zie je bijvoorbeeld de oorspronkelijke tekst van het leger des heils. De internetgebruiker kan de tekst veranderen.

3. Er is een tijdsverloop: 24 uur. Een ochtend, middag of avond. Dit betekent ook dat wanneer de gebruiker op een bepaald tijdstip inlogt, hij andere dingen krijgt te zien dan op een later tijdstip.

4. De gebruikers kunnen met elkaar chatten. Het buurtcentrum in de wijk kan dienen als virtueel ontmoetingscentrum.

5. Er kan een webcam in de wijk gezet worden: de gebruiker kan dan ook zien wat er op dat moment werkelijk op een bepaalde plek gebeurt. (De werkelijke wereld en virtuele wereld gaan dan door elkaar heen lopen).

Details
# Details in de straat kunnen een mogelijkheid geven om tekst of geluid te genereren. Voorbeelden:

Bordje op winkeldeur: hiermee kun je een nieuwe web- pagina openen
Bordje bij uitgang. Hiermee kun je webpagina verlaten. Statement gevonden op een muur: gebruiker kan tekst veranderen. Op de hond klikken, genereert een blaffend geluid.

Tekst gevonden op een muur. Kan dienen als vraag: Weet de gebruiker zeker dat hij wil stoppen?

# Details in de Kinkerbuurt kunnen als volgt gebruikt worden:

Bewegingsfilmpjes kunnen zowel op buitenlokaties (vondelpark, kinkerstraat, ten cate markt) als op diverse binnenlokaties plaatsvinden: in een kelder van een woonhuis, in de voormalige filmacademie, in het Gasthuis, in een winkel aan de Kinkerstraat, in het smart space project etc..
Daarnaast kunnen de internetgebruikers zich op diverse manieren verplaatsen (tram, boot, fiets).